
Systematiskt arbetsmiljöarbete i små företag
Sedan oktober 2023 inspekterar Arbetsmiljöverket hur små företag arbetar med sitt systematiska arbetsmiljöarbete, detta pågår även under hela 2025. Syftet är att få arbetsgivarna att följa arbetsmiljöreglerna och att arbeta systematiskt med sin arbetsmiljö.
Arbetsmiljöverkets senaste rapport visar att ohälsosam arbetsbelastning är den främsta risken att dö i förtid på grund av jobbet. Trots att en ohälsosam arbetsbelastning går att förebygga genom ett systematiskt arbetsmiljöarbete dör cirka 800 personer i förtid varje år på grund av arbetsrelaterad stress. Den uppstår när det finns en obalans mellan arbetets krav och de resurser som finns tillgängliga för att hantera kraven. Forskning visar att ohälsosam arbetsbelastning kan leda till t ex hjärtproblem, stroke, depression, utmattningssyndrom och i förlängningen en för tidig död.
På Tjugonde hjälper vi er både med att komma igång med ert systematiska arbetsmiljöarbete, ta fram en enkel Arbetsmiljöhandbok samt utbilda er för att uppdatera era kunskaper kring de olika regelverken.
– Detta gäller inte minst den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, här ser vi ett ständigt behov av att ge ökad kunskap för stöd och vägledning kring hur att förebygga ohälsosam arbetsbelastning, säger Helen Berg Kirkegaard.
– I samband med att den nya regelstrukturen trädde i kraft 1 januari 2025 har vi hjälpt många av våra kundföretag att revidera deras olika arbetsmiljödokument och att utbilda cheferna i hur de ska bedriva sitt systematiska arbetsmiljöarbete, avslutar Helen Berg Kirkegaard.
Annars är de nya reglerna är i stort sett de samma. OBS! Ett viktigt undantag är föreskrifterna som riktar sig till byggherrar, projektörer och byggarbetsmiljösamordnare (AFS 2023:3). Här har kraven ökat, de nya reglerna förtydligar ansvar och uppgifter, det vill säga hur arbetsmiljörisker ska förebyggas.
En viktig del av ert systematiska arbetsmiljöarbete är att ni måste ha era rutiner på plats gällande riskbedömningar och krav på medicinska kontroller. Enligt Arbetsmiljölagen (AML) är du som arbetsgivare skyldig att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet samt att även i övrigt uppnå en god hälsa. Med det nya regelverket har kraven höjts för byggbranschen.
Vi är ett stöd i ert förebyggande arbetsmiljöarbete och hjälper er med regelverk, riskbedömningar och medicinska kontroller. Tillsammans skapar vi en långsiktigt hållbar arbetsplats med en arbetsmiljö som stärker både medarbetare och organisation.
Kontakt:
Helen Berg Kirkegaard, ansvarig för strategiskt arbetsmiljöarbete och tf VD.
Enisa Dzekovic, företagssköterska, specialisering inom arbetsmiljö och hälsa