Tjugonde

Hälsoprofil (HPB) Fysisk & Mental hälsa – en hälsoundersökning med extra fokus på work-life balance

Ny statistik från Försäkringskassan som visar att stressrelaterade sjukskrivningar har ökat med 25% mellan 2019 till 2024. På Tjugonde har vi under lång tid sett en ökning i antal stressrelaterade rehab-ärenden och vi har därför utvecklat en ny typ av hälsoundersökning som har sitt huvudfokus på risker som stillasittande, work-life balance, stress, bristande återhämtning och “många bollar i luften”. Vi kallar den Hälsoprofil (HPB) Fysisk & Mental hälsa och den riktar sig till företag som vill få bättre överblick över risker i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.

En HBP Fysisk & Mental hälsa börjar med att medarbetaren fyller i en hälsoenkät och träffar en företagssköterska / hälsovetare som tar livsstilsprover och utför ett konditionstest. Nästa steg är ett coachande hälsosamtal med psykolog / beteendevetare där medarbetaren får möjlighet att diskutera teman som stress, återhämtning, psykologisk hållbarhet, sömn, hälsosamma vanor etc. Syftet är att stärka de egna förutsättningarna för ett hållbart arbetsliv med ett bevarat välbefinnande både på och utanför arbetet.

Resultatet analyseras på grupp- och organisationsnivå och återkopplas till ledning/arbetsgivare. Tillsammans diskuterar vi vilka risker som arbetsplatsen är i störst behov av att åtgärda och gör upp en plan för fortsatta insatser. På det sättet blir hälsoundersökningar en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet och en strategisk insats på organisationsnivå.

Team Security Alarm i Skåne satsar förebyggande

Ett av våra kundföretag som har testat HPB Fysisk & Mental hälsa är Team Security Alarm i Skåne AB. Vi ställde ett par frågor till VD Paul Lidén om deras upplevelse:

– Varför har ni valt att testa HPB Fysisk och Mental hälsa?

– Den fysiska hälsan är de flesta medvetna om och många gånger vet man vad man borde förändra för att förbättra den. Den mentala hälsan är för de flesta ett mer diffust begrepp och många behöver lite stöd och hjälp för att förstå att det faktiskt är möjligt att själv påverka sin mentala hälsa.

– Hur tycker du att det blev?

– Det fanns en viss oro kring att blanda in mental hälsa i hälsokontrollen eftersom det fortfarande anses vara tramsigt eller tabubelagt. Oron visade sig vara helt obefogad och vi har inte hört någon som sagt något negativt om det.

– Har du fått någon respons från medarbetarna?

– Den fysiska delen diskuteras alltid friskt efter genomförda besök men den mentala delen håller folk gärna för sig själv.

– Vad blir nästa steg?

– Vi har intensifierat arbetet med mental hälsa och erbjuder nu de anställda uppföljande samtal hos Tjugonde 2 gånger om året.

Är du intresserad av att veta mer om HPB Fysisk & Mental hälsa?

Kontakta oss!